انسان ۲۵۰ ساله
انسان ۲۵۰ ساله کتابی است شامل مجموعه بیانات سید علی خامنه ای درباره زندگی سیاسی و مبارزاتی امامان شیعه. مطالب کتاب، از میان سخنان رهبر ایران در بازه اردیبهشت ۱۳۵۹ تا اسفند ۱۳۸۹ انتخاب شدهاست.
عنوان کتاب
عنوان کتاب برگرفته از عبارتی است که سید علی خامنهای برای توصیف زندگی ائمه اطهار بیان کرد:
بارها گفتم زندگی ائمه اطهار را که ۲۵۰ سال طول کشیده، زندگی یک انسان به حساب بیاوریم، یک انسان ۲۵۰ ساله. از هم جدا نیستند، کلهم نور واحد.
محمد شیخ لر از تدوین کنندگان درباره ایده شکلگیری این کتاب میگوید:
ایشان (سید علی خامنه ای) سال ۱۳۵۰ هر چه از تاریخ اسلام خوانده بودند را کنار میگذارند و یک بار دیگر مباحث را میخوانند و طبق صحبتهای خودشان با این خواندن دوباره این فکر در ذهن شان تأیید میشود و بعد ایشان در بازههای زمانی مختلفی میآیند و این سیره سیاسی ائمه را تبیین میکنند.
برخی نیز بیانات سید علی خامنهای در دومین کنگره جهانی امام رضا در مرداد ۱۳۶۵ درباره عنصر جهاد و مبارزه سیاسی در زندگی ائمه و طرح عنوان کلیدی «انسان ۲۵۰ ساله» را سرمنشا گردآوری این کتاب میدانند.
فصلهای کتاب
این کتاب ۱۷ فصل دارد و نحوه چینش فصلها به ترتیب تاریخ زندگی ائمه است:
فصل اول: پیامبر اعظم
فصل دوم: امامت
فصل سوم: امیرالمؤمنین
فصل چهارم: فاطمه زهرا
فصل پنجم: امام حسن
فصل ششم: امام حسین
فصل هفتم: حرکت زینب کبری و سفیران کربلا
فصل هشتم: شرایط اجتماعی و سیاسی پس از حادثه کربلا
فصل نهم: امام سجاد
فصل دهم: امام باقر
فصل یازدهم: اواخر حکومت بنی امیه و امامت امام صادق
فصل دوازدهم: امام صادق
فصل سیزدهم: تشکیلات پنهان
فصل چهاردهم: امام کاظم
فصل پانزدهم: امام رضا
فصل شانزدهم: امام جواد، امام هادی و امام عسکری
فصل هفدهم: غایت حرکت انسان ۲۵۰ ساله
ترجمه به سایر زبانها
این اثر از سوی مجمع جهانی اهل بیت به زبانهای انگلیسی و فرانسوی و هوسا ترجمه شدهاست. همچنین قرار است این اثر به زبانهای روسی و اسپانیولی هم ترجمه شود. به گفته محمد سالاری، معاون امور بینالملل مجمع جهانی اهل بیت، ترجمه انگلیسی این اثر با استقبال خوبی مواجه شد و در آمریکا به چاپ دوم رسید. نسخه عربی کتاب توسط جمعیت معارف لبنان در سال ۱۳۹۲ چاپ شد. این اثر به همت آستان قدس رضوی به زبانهای اردو و ترکی آذربایجانی ترجمه شدهاست.
اظهارنظرها
سید حسن علی العماد دبیرکل جنبش تنظیم مستقبل العداله یمن از تأثیر کتاب «انسان ۲۵۰ساله» در تغییر ذهنیت مردم یمن گفته است. وی معتقد است که باید بعد از قرآن این کتاب را بهصورت گسترده میان مردم توزیع کرد. وی تأکید میکند: مردم رزمنده و جنگجوی یمن بر اثر تهاجم فرهنگی و اعتقادی، شیعه را جریانی بیتأثیر میدانستند که هیچ نسبتی با قیام و مبارزه ندارد اما این کتاب همه معادلات را تغییر داد.
موسی نجفی: … مرحوم آیتالله سید محمدباقر صدر نیز از رمضان المبارک ۱۳۸۸ ه.ق (۱۳۴۷ ش) سلسله مباحثی در این مورد داشتند که جمعاً با عنوان اهل بیت: تنوع ادوار و وحدت هدف (اهل بیت: تنوع نقشها در عین یگانگی هدف) در دارالتعارف للمطبوعات در بیروت چاپ شد و به نظر میرسد بر انسان ۲۵۰ ساله تقدم زمانی دارد. اما انسان ۲۵۰ ساله از نظر محتوایی، سیاسی تر و خلاقانه تر مینماید. با این حال دو کتاب را میتوان مکمل هم دانست.